Bronzová socha olomoucké pevnosti z roku 1758 | Muzeum Olomoucké pevnosti, o.s. 






Staň se naším fanouškem a měj přehled, co se na KP děje:

Bronzová socha olomoucké pevnosti z roku 1758

Autor: akademický sochař Jiří Žlebek

Bronzový model olomouckého opevnění z doby panování Marie Terezie se stane dokladem významné historie města Olomouce. Jako hlavní výtvarný plenérový prvek Korunní pevnůstky bude plnit následující funkce. Didaktickou, kdy se bude moci návštěvník poučit o způsobu budování fortifikací v 18. století. A výtvarnou, kdy historická pravdivost bude u modelu umocněna výtvarným výrazem sochaře. Momentálně autor dokončil sádrový model, jehož jednotlivé segmenty budou v další etapě postupně odlévány do bronzu.

Model bude umístěn v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci. Tato „socha města“ se stane významnou atraktivitou v rámci Olomouckého kraje.

Bronzový model Olomoucké pevnosti prezentuje historickou podobu města. Bude vystaven v areálu Korunní pevnůstky, která byla sama významnou obrannou součástí města Olomouce. Ukáže přesnou podobu Olomouce (olomoucké pevnosti) v období baroka a také její fungování, prostřednictvím ukázky zaplavování městských příkopů. Autorem je akademický sochař Jiří Žlebek.

Harmonogram tvorby modelu

Klíčové body realizace

V současné době je dokončen sádrový model s historickým jádrem města, které je po obvodu obklopeno fortifikačními prvky pevnosti (bastiony, raveliny, vodní příkopy).

Práce autora na modelování si vyžádala kolem 400 dnů. V další etapě je dle předběžného odhadu zapotřebí jeden měsíc pro odlití dvou segmentů modelu o rozměrech 900 x 1100 mm. Na odlití 58 segmentů je potřeba 29 měsíců.

Umístění modelu

Sádrová socha olomoucké pevnosti je v současné době k vidění v objektu válečné prachárny v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci.

Po odlití do bronzu bude tato „socha města“ bezesporu jedním z největších lákadel Korunní pevnůstky.

Umístění modelu (6 krát 8 metrů) U Mlýnského náhonu v těsném sousedství Botanické zahrady je navrženo tak, aby působil moment překvapení a model byl vidět až od určitého okamžiku. Kolem modelu je naplánován dostatečně velký prostor tak, aby se mohli návštěvníci nerušeně soustředit na pozorování jednotlivých segmentů modelu, nebo sledovat zatápění přikopu jako názorného představení historických principů obranné funkce města.

Na zhotovení modelu přispěl Olomoucký kraj.

Dokumenty ke stažení:


Muzeum
Olomoucké
pevnosti z.s.
Facebook:


Muzeum Olomoucké pevnosti, z.s.
Michalská 1141/8
772 00 Olomouc
IČ 28557484
GPS: 49°35'32.738"N, 17°15'30.059"E

Dagmar Lenertová
ředitelka spolku
Tel.: +420 724 443 848
E-mail: pevnostolomouc@seznam.cz

QR kód